[vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][title title=”Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ“ (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)” underline=”1″][vc_column_text]

 

 

 

 

 

Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχοντας μεγάλη εμπειρία στα θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής, αφού ήταν υπεύθυνο για την οργάνωση συστήματος υγειονομικής επιτήρησης, το οποίο περιελάμβανε προληπτικούς ελέγχους σε θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, και ωθούμενο από την σημαντική έλλειψη στη χώρα μας  μεταπτυχιακών προγραμμάτων που να διαπραγματεύονται τα θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής, αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή» με εξειδίκευση στους τομείς: 1. Ποιότητα – Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία, 2. Ποιότητα – Ασφάλεια Υδάτων και Δημόσια Υγεία. Το 2005 υποβλήθηκε αίτηση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υπ’ αρίθμ. 72780/Β7/ΦΕΚ 1660/29.11.05  υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η λειτουργία του Προγράμματος. Το 2009 αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των δύο κατευθύνσεων του Προγράμματος σε μία με τον τίτλο «Ποιότητα – Ασφάλεια Τροφίμων και Υδάτων και Δημόσια Υγεία». Η  τροποποίηση  αυτή εγκρίθηκε με την υπ. αρίθμ. 26740/Β7/ΦΕΚ 1789/27.08.09 και τον Δεκέμβριο του 2014 αποφασίστηκε η μετονομασία της κατεύθυνσης του προγράμματος σε Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων και Υδάτων και Δημόσια Υγεία.  Η τροποποίηση αυτή εγκρίθηκε με την υπ΄. Αρίθμ. 194685/Ζ1/02-12-2014 ΦΕΚ 3326/τ.Β’/11-12-2014 υπουργική απόφαση η οποία ισχύει μέχρι σήμερα.

Το ΠΜΣ ξεκίνησε την λειτουργία του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007 με στόχο την εκπαίδευση   αποφοίτων   σχολών  επιστημών    υγείας σε θέματα     περιβαλλοντικής     υγιεινής    με  θεωρητικό   και  πρακτικό  περιεχόμενο.    Ιδιαίτερη   σημασία   δίνεται  στην   πρακτική   εξάσκηση   και   στην   σε   βάθος   γνώση   των   θεμάτων,  ώστε   να  εκπαιδευτούν   ικανά   στελέχη   με   αντικείμενο  την  περιβαλλοντική  υγιεινή που  να  μπορούν  να  στελεχώσουν  δημόσιους  και ιδιωτικούς φορείς με συναφή αντικείμενα.

Μέχρι το 2014, το  Πρόγραμμα   Μεταπτυχιακών  Σπουδών  πραγματοποιούνταν με  την σύμπραξη των πιο κάτω φορέων:

– Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

α) Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα)

β) Τμήμα Κτηνιατρικής (Καρδίτσα)

– Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

α) Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού

Περιβάλλοντος

β) Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

– Τ.Ε.Ι.  Λάρισας: Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων

-Τ.Ε.Ι.  Αθηνών: Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων

Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, το Πρόγραμμα λειτουργεί αναμορφωμένο χωρίς τη συμμετοχή των Τμημάτων ΤΕΙ.

Συνολικά    στο    Πρόγραμμα  έχουν  φοιτήσει   μέχρι  σήμερα  242 μεταπτυχιακοί  φοιτητές,  από  τους  οποίους  οι  175  αποφοίτησαν  ήδη  με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.

 

[/vc_column_text][vc_separator border_width=”3″][/vc_column][/vc_row]